NAJBEZBEDNIJE MESTO U AUTU ZAVISI OD GODINA: Gde treba da sede deca, a gde odrasli!?

Vezivanje pojasa može da vam spase život, ali isto tako, i sedište koje ste izabrali...

I dok mnogi pretpostavljaju da je vezivanje pojasa dovoljno da budemo zaštićeni , bez obzira na to gde sedimo u automobilu, istina je malo komplikovanija. Zapravo, najbezbednije mesto u vozilu zavisi od vaših godina.

Istraživači koji su posmatrali studije Dečje bolnice u Filadelfiji, Bafalo univerziteta i mnogih drugih, otkrili su da deca mlađa od 8 godina imaju najmanji rizik od smrti prilikom sudara kada sede na zadnjim sedištima.

Ovaj rizik se malo povećava ako su starosti između 9 i 12 godina. Kod osoba starosti između 13 i 54 godine nije primećena značajnija razlika prilikom sedenja na prednjim i sedenja na zadnjim sedištima.

Rezultati su takođe pokazali da je generalno najbezbednije mesto u automobilu zadnje srednje sedište, i to se odnosi na sve starosne grupe. Međutim, kada su posmatrane osobe starije od 55 godina, zadnje sedište je zapravo bilo opasnije od prednjeg.

Naravno, nikako ne treba zaboraviti ni vezivanje pojasa jer vezane osobe imaju 8 puta manji rizik od ozbiljnih povreda tokom neke nesreće.