J.D.POWER ISTRAŽIVANJE: KIA i Dodge na vrhu, Tesla ubedljivo najgori!?

Američka kompanija J.D. Power koja se bavi obradom podataka i analitikom, pripremila je i ove godine svoje istraživanje o kvalitetu automobila na američkom tržištu

Već decenijama unazad, američka kompanija J.D. Power objavljuje podatke vezane za pouzdanost, kvalitet, popularnost i razne druge kategorije kada su u pitanju kako nova, tako i polovna vozila, na severnoameričkom tržištu.

Ako je verovati njihovoj analitici i statističkim podacima, objavljenim u studiji Initial Quality Study 2020 (IQS), odnosno kvalitetu vozila u početnom periodu korišćenja, tokom garantnog roka, očekuju nas neka poprilična iznenađenja.

Naime, na samom vrhu liste nalaze se brendovi Dodge i KIA, sa prosečnom ocenom 136, što će reći da se na 100 vozila, detektuje ukupno 136 „falinki“, bilo tehničke prirode ili fabričkih grešaka koje podrazumevaju i loše farbanje, završnu obradu u enterijeru, itd.

Odmah iza njih, drugo mesto dele, pazite sad, Chevrolet i Ram (ogranak Dodge zadužen za pikap vozila), sa 141 poen, dok je na trećem Genesis sa 142 poena, kao premijum brend kompanije Hyundai. Prvi japanski proizvođač jeste Mitsubishi (opet iznenađenje!), na četvrtoj poziciji, sa 148 bodova.

No, možda još veća iznenađenja kriju se na dnu lestvice, gde je ubedljiva kompanija Tesla, sa čak 250 poena, iako nije bilo moguće dobiti podatke iz čak 15 saveznih država, gde Tesla nije bio spreman da deli informacije, te je ovo statistički proračun, na osnovu ostalih 35 država.

J.D. Power ništa blaži nije bio ni prema drugim poznatim, pre svega, evropskim brendovima, te je tako pri dnu tabele Porsche, sa 186 bodova, Jaguar sa 190, Mercedes-Benz sa čak 202 boda, Volvo sa 210, Audi sa 225, kao i Land Rover sa 228 poena.

Da li je ovo zaista i relevantna studija ili u ovim podacima ima i nekih lobiranja, ostavljamo vama na razmišljanje. U svakom slučaju, podaci su više nego interesantni i bacaju potpuno drugačije svetlo na neke izuzetno popularne modele koji se prodaju na severnoameričkom tržištu.

Đorđe Pavićević/TopSpeed