GVOZDENI LJUDI: Erzbergrodeo Red Bull Hare Scrable 2019

06/06/2019. Milica D.

Ove godine, Britanac Graham Jarvis zabeležio je svoju petu pobedu u najtežoj enduro trci, Erzbergrodeo, koju u Austriji tradicionalno organizuje Red Bull

Svaki sport iziskuje napore, samo neki manje, a neki veće... A ima i onih koji traže ekstremno i od takmčara, ali i njihove opreme. Kada je u pitanju Svetska Enduro Super Serija, ona najteža u disciplini motokros, trka znana kao Erzbergrodeo Hare Scramble, tj. uspon na "Gvozdenu planinu" zauzima posebno mesto.

To je događaj u organizaciji kompanije Red Bull, koji svake godine okuplja preko 1.500 najodvažnijih motokros vozača širom sveta, sa ciljem da u malom gradu u Austriji, odnosno napuštenom površinskom kopu rudnika gvožđa, ne podlegnu izazovu i završe trku na vrhu! Nažalost, na na prste jedne ruke se mogu nabrojati oni koji stignu do cilja...

Pravila su jednostavna i vozači startuju trku u intervalima od 20 sekundi, a svako ima dva pokušaja da se popne na vrh! Jednostavnije rečeno, staza je duga 35 kilometara, a takmičari imaju na raspolaganju četiri časa da prođu kroz svih 27 kontrolnih tačaka.

Ove godine trku je poveo Manuel Lettenbichler, ali mu se ubrzo pridružio Graham Jarvis. Britanac je ubrzo prešao u vodstvo, dok je nemački vozač bio drugi, a pratili su ih Španac Mario Roman i Južnoafrikanac Wade Young, koji su se borili za treće mesto.

Lettenbuchler, jureći svoju debitantsku pobedu u ovoj legendarnoj trci, svakako je podigao nivo igre, ali veteran Jarvis, kao da je pronašao još jednu brzinu kako bi osigurao svoju petu pobedu! Na kraju, to se i dogodilo - on je trijumfovao u vremenu 2 časa, 26 minuta i 46 sekundi, ostavivši drugoplasiranog 2 minuta i 9 sekundi iza sebe.

Ovom pobedom, 44-godišnji Graham Jarvis izjednačio je rekord Poljaka Taddy Blazusiaka, inače čoveka koji je pet puta stizao na vrh "Gvozdene planine" kao najbrži!

Nakon prolaska kroz cilj Erzbergrodeo Red Bull Hare Scrambele 2019, presrećni pobednik Jarvis je izjavio: „Mislim da bi ovo mogla biti moja najbitnija Erzberg pobeda u karijeri. Veliki broj ljudi je pričao o mojim godinama... Sa svoje 44 godine i ja sam imao sumnji u svoju fizičku spremnost da završim celu trku, ali sam samo održavao svoj fokus i nastavio da guram, te stigao do vrha!“

Milica D.