EXTREME TUNING MG B Abingdon Edition Roadster & GT: Klasika na moderan način

Englezi nepokolebljivo veruju u sebe i svoju tradiciju na točkovima, pa i danas smatraju da njihovi klasični roadster i coupe modeli, proizvedeni u periodu od '60-ih do '80-ih godina prošlog veka, jednostavno nemaju premca. Zbog toga, pažljivo i temeljno prerađuju originale, u skladu sa standardima 21. veka i na kraju ih prodaju po veoma visokim cenama!

Engleska automobilistička tradicija je po mnogo čemu jedinstvena i neobična. Tokom proteklih decenija, stranci su preuzeli sve glavne proizvođače, ali su Englezi i dalje nepokolebljivo uvereni da poseduju recept za izradu najboljih automobila na svetu.

Uzmimo, na primer, momke iz kompanije Frontline Developments Abingdon Thames Oxfordshire. Za njih su MG B Roadster i Coupe, proizvedeni između 1962. i 1980. godine i dalje najbolji mogući sportski automobili.

Zato uzimaju originalne primerke, pa ih “prevrću” kao stare tašne da bi ih “ažurirali” i nanovo prodavali po cenama novog Porsche 911! Zanimljivo je da na domaćem tržištu godišnje prodaju dvadesetak primeraka, ali sve su interesantniji i kupcima van Velike Britanije.

Ispod karoserije se nalaze mnogi proizvodi i tehnologije automobilske industrije iz ostatka sveta. Recimo, u originalnoj verziji, MG B je imao motor od 1,8 litara i 94 konjske snage, međutim, Frontline Developments, taj četvorocilindraš “menja” za jedan od dva i po litra zapremine, koji potiče iz Mazde 6.

No, to je tek početak, jer se i taj agregat značajno dorađuje, baš kao i transmisija, celokupno podvozje, karoserija, kao i enterijer. Šta se sve tačno modifikuje i koliko koštaju sve ove prerade, možete pročitati u aktuelnom broju TopSpeed magazina, koji je u prodaji širom Srbije.

TopSpeed Team