CRVENA OAZA: Ferrari World Abu Dhabi

19/04/2019. ekskluzivno iz Abu Dhabija, Zoran Živkov/TopSpeed

Ferrari World Abu Dhabi je prvi i najveći tematski park čuvenog italijanskog proizvođača, automobila smešten na ostvru Yas u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uz koji se vezuje mnogo toga „naj..."

Kada prilazite stazi stazi Yas Marina, na osrtvu Yas, gde se vozi trka F1 za VN Abu Dhabija, nikako ne možete da ne primetite Ferrari World. To je „pustinjski svet propetog konja“ ili ogromna „crvena oaza“, delom smeštena ispod krova ogromne građevine trouglastog oblika, a jednim delom i van tog klimatizovanog kompleksa...

Atrakcija, koju ne možete promašiti jer jarko crveni krov ima prečnik veći od 700 metara, a u njegovom središtu se na žutoj podlozi nalazi crni Cavallino Rampante, odnosno propeti konj. To je najveći logo koji je u svojoj istoriji napravio Ferrari, dimenzija 65 puta 48,5 metara, toliko velik da bi se u njega moglo smestiti čak sedam košarkačkih terena! Kada je otvoren, a to je bilo 28. oktobra 2010. godine, Ferrari World Abu Dhabi bio je prvi tematski park ovog proizvođača, a ujedno i najveći zabavni park u zatvorenom prostoru u celom svetu, čija je površina 86.000 m2.

Kada se u obzir uzmu sva tri nivoa, onda klimatizovani prostor zauzima čak 176.000 m2... Praktično, pod taj krov samo na glavnom nivou moglo bi da stane čak sedam fudbalskih terena! Izgradnja ovog kompleksa započela je u novembru 2007. U impozantnu građevnu, ugrađeno je 100.000 kubnih metara betona, a to je, recimo, 10.000 više nego u Wembley stadion u Londonu, ali i 12.370 tona čelika, dok je za Eiffelov toranj u Parizu bilo potrebno 7.000! Ima još dosta toga pod „naj“...

Ferrari World Abu Dhabi ze nalazi u vlasništvu grupacije ALDAR Properties i nudi više od dvadeset različitih atrakcija za posetioce svih uzrasta i interesovanja. Postoje i „dodatni sadržaji za volanom“, odnosno mogućnost sticanja vozačkih iskustava kroz programe Driving Experience, Karting Academia, Scuderia Challenge Advanced Simulator i VR Challenge. I naravno, tu su i neizbežni restorani sa specijalitetima italijanske kuhinje, ali prodavnice suvenira i nezaobilaznih Ferrari modnih detalja. Sve ovo zaista vredi videti, čak i ako niste ljubitelj automobila, budući da je ovo mesto zabave za celu porodicu na kojem se ulazi u svet brzine, ekskluzive, tehnoloških inovacija, strasti, performansi...

Zabavni park Ferrari World radi tokom svih sedam dana u nedelji, od 11 do 20 časova, a zanimljiv je metod utvrđivanja cena ulaznica. Za odrasle puna cena dnevne karte iznosi 295 dirhama (70 evra), dok za juniore, a to su svi oni čija visina ne prelazi 1,3 metara visine 230 AED (55 evra), s tim što deca do 3 godine starosti ne plaćaju ulaz. Tu su i posebne tarife za važne goste, pa tako VIP tretman košta 1.995 dirhama (475 evra), VIP Plus Experience 2.595 AED (620 evra) i postoji mogućnost doplate za dodatne povlastice u vidu vozačkog ili suvozačkog mesta u nekom od automobila, poseban parking, te prednost u odnosu na sve ostale prilikom posete svakoj od atrakcija ili vožnje. Inače, sve karte važi šest meseci od dana kupovine...

Kada stupite u Ferrari World Abu Dhabi, u ponudi su različite aktivnosti, od tzv. ponude brze (Fast Fun) i porodične zabave (Family Fun), predstava za sve (Shows for everyone), kao i onih namenjenih malim šampionima (For little chamions), posete restoranima i šopinga.

FAST FUN

1. Formula Rossa

Sigurno najveća atrakcija ovde je vožnja najbržim rolerkosterom na svetu. Oni koji se odluče za nju moraju imati između 140 i 195 cm visine i biti spremni na to da budu pripijeni u sedište, te dvostruko obezbeđeni pojasom i polugom, u kompoziciji od četiri „modifikovana“ bolida F1, sa po četiri sedišta, koji ubrzaju od 0 do 100 km/h za samo dve sekunde! Uz to, ubrzanje do maksimalnih 240 km/h traje manje od 5 sekundi i to u samo u 400 metara. Trenutak kasnije, uz pomoć 10.000 KS, kompozicija se penje na 52 metra visine, da bi odmah započela vratolomna junjava levo-desno, gore-dole, u kojoj je u pojedinim momentima, zbog velikih G sila, izuzetno teško disati. Ovu avanturu preporučujemo samo onim, fizički i psihički, najspremnijim, iako ljubazno osoblje konstantno motri na goste i pre, i nakon vožnje, duge 2,07 kilometara ili nekih 65 sekundi...

2. Flying Aces

Još jedan rolerkoster, ali koji u prvi plan stavlja doživljaj „letenja“ i ima najvišu „petlju“ na svetu. Do visine od 63 metra penjete se pod uglom od 51 stepen, a potom dostižete brzinu od 120 km/h u toku rotacije. Ako želite da iskusite ono što osećaju piloti akrobatskih aviona onda je ovo pravo mesto za vas... I ukoliko imate između 130 i 196 cm visine.

3. Fiorano GT Challenge

Takmičenje dva rolerkoster vozila u formi tri spojena modela Ferrari F430 Spider. Kada dostignete brzinu od 95 km/h, prestaje inicijalni elektro-pogon i nastavljete dalje po inerciji. Imate jedinstvenu priliku da osetite G sile u krivinama i prilikom naglih promena pravca, a pobeđuje onaj ko pređe duži put.

4. Driving Experience

Ovde se ispunavaju snovi... Možete jedan sat voziti Ferrari California, naravno sa instruktorom i ako imate više od 21 godine, vozačku dozvolu, odnosno međunarodnu vozačku dozvolu, te ako ste prethono rezervisali terimin i platili još 795 dirhama (180 evra) kao vozač ili 595 (140 evra) kao suvozač ili 120 (30 evra) za dodatnog saputnika. Ukoliko želite da dobijete fotografije i video treba da doplatite još 895 dirhama (215 evra)

5. Scuderia Challenge

Ultra-realistična simulacija vožnje na stazi Yas Marina u kokpitu F1, koja gotovo da prevazilazi sve do sada viđene kompjuterske igre. Sličan simulator koriste Vettel i Leclerc, kao i ostali vozači Scuderia Ferrari prilikom priprema za trke. Ograničenje je jedino minimalna visina od 130 cm.

6. VR Challenge

Proverite svoje vozačke sposobnosti u 3D virtuelnoj simulaciji. Iznenadne situacije i izazovi karakteristični za trkačke staze testiraće vaše reakcije i snalažljivost. Uslov je da ste stariji od 13 godina.

7. Turbo Track

U „srcu“ zabavnog parka gde se nekada nalazio „toranj brzine“, sada ste u posebno dizaniranim sedištima, učvršćeni pojasevima i bivate lansirani 62 metra u visinu, vertikalno, ka plavom ili pak zvezdanom nebu... Za trenutak, imate priliku da vidite celo ostrvo Yas, pre nego što počne „pad“ prema zemlji.

8. Karting Academy

Sve je jasno... Na 290 metara dugoj stazi uz merenje vremena zabaljate se dok vozite karing u klimatizovanom prostoru. Naravno, ukoliko imate između 150 i 210 cm visine!

FAMILY FUN

9. Speed of Magic

Još jedna simulacija, ali u 4D verziji... Letite između planina, kroz džunglu i ledene pećine, vulkane i po dnu okeana. I dalje, i više... Jedino su vrućina, vlaga i svetlosni efekti stvarni, tačnije, dobro ćete ih osetiti tokom „vožnje“.

10. Viaggio in Italia

Uživajte u spektakularnim italijanskim pejzažima, planinama i dolinama, gradovima i vinogradima dok u simulatoru prolazite rutu kojom se nekada vozila čuvena trka Mille Miglia. Nije za osobe niže od 100 cm.

11. Driving with the Champion

Vrhunska simulacija vožnje bolida F1. Inženjer iz Maranella vam daje uputstva kako voziti stazom Fiorano, baš kao pravom vozaču na pisti, uz sve prateće efekte mobilnog simulatora na bioskopskom platnu. Uslov je da imate preko 120 cm visine.

12. Tyre Twist

Zabavite se u velikoj F1 gumi, zajedno sa još četiri saputnika... Kontakti i okretanja su neizbežni, baš kao u automobilima u luna-parku. Samo za one preko 105 cm visine.

13. Tyre Challenge Experience

Pokušajte da „pobedite vreme“ dok menjate gume na bolidu F1, jer vi ste član ekipe Ferari. A pit-stop sledi...

14. RC Challenge

Upravljajte automobilom ili brodom na daljinsko upravljanje na putevima i vodama Italije... Tačnije u ambijentu ove zemlje i dobro se zabavite.

15. Made in Maranello

Ulazite u Maranello i prolazite krug kroz istoriju fabrike Ferrari, isti onaj koji imaju priliku da prođu i vlasnici automobila sa „propetim konjem“. Imate priliku da vidite kako nastaje Ferrari GT, kako se dizajnira i proizvodi, sklapa, farba i finalizuje, te kako se ispituje u vazdušnom tunelu i testira na stazi Fiorano. Za one između 100 i 200 cm visine.

16. Galleria Ferrari

Prostor u kojem su izloženi svi najznačajniji automobili marke Ferrari, od 1947. godine, pa do danas. Postavku prati audio-video prezentacija i komentari znamenitih ličnosti, dizajnera i konstuktora, a priču započinje Enzo Ferrari...

17. Benno’s Great Race

Takmičite se u magičnom, preuveličanom svetu interaktivnih izazova uz specijalne efekte i nezaboravne likove. Prava porodična avantura i timska igra. Uslov je da vam je telesna masa između 15 i 100 kg.

18. Motor Midway Games

Okušajte se u klasičnoj „arkadnoj“ igrici... Radnja je smeštena u ambijent iz 50-ih godina i sa takmičenja GT automobila.

SHOWS FOR EVERYONE

19. Cinema Marranello

Pre nego što je nastala fabrika Ferrari i Formula 1, postojao je mladić po imenu Enzo... Vraćate se u dvadesete godine prošlog veka, u Italiju i na čuvenu trku Coppa di Sicilia. Naravno, sve ovo kroz istoimeni film, koji je specijalno napravljen za bioskop u Ferrari svetu.

20. Fast Line - The interactive game show

Pokažite svoje znanje. Postanite Fast Line šampion u interaktivnoj igri poznavanja istorije marke Ferrari.

21. La Piazza

Ferrari World Abu Dhabi ima i svoje ulične zabaljače... Uživajte u kratkim nastupima za celu porodicu, tokom celog dna na pozornici smeštenoj na centralnom trgu ili La Piazza.

FOR LITTLE CHAMPIONS

22. Nello’s Adveture Land

Niko nije previše mali da bi se zabavio u Ferrari World Abu Dhabi. Za one najmlađe postoji poseban prostor za igru sa najrazličitijim sadržajima, gde mogu da uživaju uz nadzor roditelja...

23. Junior Training Camp

Ovde je sve povezano sa brzinom, ali i spretnošću... Tri zida za penjanje za decu starijeg uzrasta i nekoliko prepreka za one mlađe, tj. do 120 cm visine, deo su ovog trening poligona.

24. Junior GT

Škola vožnje za decu, koja je prvi stepenik u obuci budućih vozača. Za upravljačima umanjenih elektro-modela 430 Spider, uz pažljivi nadzor instruktora, mali vozači, do 140 cm visine, uče osnove pravilnog ponašanja u saobraćaju, znake i slično.

25. Junior Grand Prix

Ovo je drugi stepenik u Ferrari Driving School. Deca po savetima instruktora prolaze kratku stazu umanjenim bolidima F1, učeći pravilne putanje kroz krivine, idealne linije, itd.

26. Khalil’s Car Wash

Podstaknite svoje najmlađe da se „igraju“ u i imaginarnoj perionici automobila. Nema vode, ali mašta može svašta...

27. Bell’ Italia

Upoznajete lepote i znamenitosti Italije, kao i njenu istoriju, te, naravno, automobilski sport i Ferrari. U smanjenom modelu Ferrari 250 California iz 1958. obilazite Portofino, obalu Amalfi, stazu u Monci, Koloseum u Rimu, Veneciju i, naravno, Maranelo. Pri tome, obratite pažnju na preciznost izrade minijaturnih Alpa, tačno 40.000 stabala minijaturnog drveća, kao i ostalih detalja.

Zanimljivo je da ulaznica u Ferrari World Abu Dhabi nema vremensko ograničenje, te da u svetu „propetog konja“ možete ostati do isteka radnog vremena, a svaku od ovih atrakcija ili vožnji možete ponoviti i nekoliko puta u toku dana. Kada se od svega umorite, možete kupiti po neki suvenir ili pak uživati u restoranima koji pružaju doživljaj sličan onom koji imate ako ste seli u „Mamma Rossella“ u Maranellu, gde, po tradiciji, jedu vozači i članovi Scuceria Ferrari, ili Cavallino, koji je otvoren još 1940. uz samu fabriku Ferrari, gde je često večerao Enzo Ferrari. Naravno, tu su i kafeterije sa tako prepoznatljivim mirisima Italije.

Kada je otvoren, Ferrari World Abu Dhabi je praktično dominirao ostvrom Yas. Bio je nešto poput „crvene oaze“ u pustinji. Sada se tu nalazi još zabavnih parkova i šoping molova, ali ovaj objekat je i dalje najimpresivniji. Konačno, Ferrari je u ceo projekat uložio mnogo, a cilj je veoma jasan - učvrstiti poziciju na Srednjem istoku i bogatom tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zato je ova „crvena ozaza“ od velikog značaja ja čuvenu italijansku marku!

ekskluzivno iz Abu Dhabija,

Zoran Živkov/TopSpeed