80 GODINA BRENDA JEEP: Od vojnika do sinonima za celu klasu

Retke su marke automobila koje mogu da se pohvale trajanjem od 80 godina, a još je manje brendova automobilske industrije uspelo da njihov naziv postane sinonim za čitavu klasu vozila. Predstavljamo vam Jeep, brend koji je svojevremeno fascinirao čak i Enza Ferrarija

Američki vojnik koji se tokom Drugog svetskog rata borio na Zapadnom frontu vozeći "džip", sigurno nije mogao ni da sanja da će baš to vozilo postati jedan od najprepoznatljivijih automobilskih brendova na svetu.

Američko Ministarstvo rata je, na samom početku Drugog svetskog rata, raspisalo nabavku za lako terensko vozilo, a tehnički kriterijumi poslati su na adrese čak 135 američkih proizvođača. Tražilo se vozilo sa međuosovinskim rastojanjem ne većim od 75 inča (1.905 mm), masom od 590 kg, korisnom nosivošću od 300 kg i karoserijom sa vetrobranskim staklom koje se obara.

Rok za dostavu ponuda, završetak prvog prototipa i kompletiranje serije za testiranje od 70 primeraka bio je svega 75 dana. Tome su odgovorili samo Bantam i Willys-Overland iz Toleda (država Ohajo), dok je Ford malo kasnio.

Sva tri su prihvaćena, ali Bantam je otpao jer nije imao kapacitete da proizvede traženu količinu. Tako su nastali Willys MA i Ford GP. Prvi tip terenskog vozila nosio je oznaku MA, ali je MB taj koji se proizvodio u velikom broju od 1941. godine kada je napravljeno preko šest stotina hiljada, od kojih je 278.000 sastavio Ford.

Tokom rata, Willys MB postaje poznat kao „džip“ (engl. Jeep), a veruje se da je naziv nastao od izgovora skraćenice „GP“, odnosno izraza „dženeral purpous“ (engl. General Purpose), što u prevodu znači opšta namena.

Oblik, linije i vertikalni otvori Willysa MB vremenom su postali znakovi prepoznavanja celog brenda. U početku ih je bilo devet, dok današnji modeli poput Renegade, Compass, Wrangler i Cherokee imaju sedam.

Detaljnije informacije o ovom legendarnom terencu, koji je služio i u jugoslovenskoj vojci, ali i o ostalim uspešnim modelima kompanije Jeep, možete pročitati u aktuelnom broju magazina TopSpeed.

TopSpeed Team